Olivno olje in kako ga pridelujejo?

OLIVNO OLJE ALI OLJČNO OLJE?

Najprej razrešimo zagato, katero pojmovanje je pravilno.

Glede na strokovne razlage sta obe pojmovanji pravilni, je pa bolj razširjeno poimenovanje olivno olje. 

Olivno olje, je najbolj razširjeno v mediteranski kuhinji, a zdi se, da tudi pri nas v vsakodnevni kuhinji ne more manjkati. Nekateri navadnega rastlinskega, sončničnega ali katerega drugega olja praktično ne uporabljajo več in olivno olje uporabljajo tudi za kuho. 

Uporabljali so ga že stari Grki, zaradi izjemniih zdravilnih učinkovin pa ga upravičeno imenujemo tudi tekoče zlato iz mediterana. 

ZGODOVINA OLIVNEGA OLJA

zgodovina olivnega olja

Olivno olje so našli že v grobu Tutankamona. Skozi mitologijo lahko zasledimo veliko zgodb o nadnaravnih močeh oljk in olivnega olja. Rimljani na primer, so si iz oljčnih vejic spletali venčke za na glavo, saj naj bi oljčna vejica prinašala mir. Prve ostanke oljk najdemo v 20 milijonov let starih fosilih, ki so bili najdeni v Italiji. Oljke so v preteklosti večinoma gojili v Mediteranu, kasneje jih zasledimo še v Siriji, Izraelu in Palestine. Kasneje se je zaradi vse večje komercialne rabe razširil še na jug Turčije, Ciper, Egipt, jug Italije in Francije in v severno Afriko. Danes pa jih lahko najdemo že po vsem svetu.

Zdravilne učinke so poznali že v stari Grčiji, ko so olivno olje uporabljali za zdravila in kozmetiko.Oljka je celo veljala za sveto drevo. Tisti, ki jo je posekal ga je čakala smrtna kazen ali izgnanstvo. 

ZGODOVINA OLIVNEGA OLJA V SLOVENSKI ISTRI

Tudi pri nas sega pridelava olivnega olja daleč v antiko. Olivno olje je veljalo za prestižno dobrino, najuglednejših slojev in celo cesarja Avgusta. Zaradi podnebne klime ravno pri nas veljajo olivna olja  za ena izmed boljših, slovenska Istra pa je ena izmed najsevernejših področju, kjer oljka še uspeva.

ZGODOVINA OLIVNEGA OLJA V SLOVENSKI ISTRI

V času beneške republike in kasneje pod francosko vladavino se je oljkarstvo pri nas razvijalo naprej. Konec 17. in začetek stoletja je Napoleonova vojska in ujetniki strma pobočja nad Piranom spremenila v terase z oljčnimi nasadi. 

Za istrske oljarje so veliko grožnjo predstavljalipridelava vedno večjih količin olivnega olja v Španiji in uvedba razsvetljave na elektriko in parafin in pozeba.

V času beneške republike in kasneje pod francosko vladavino se je oljkarstvo pri nas razvijalo naprej. Konec 17. in začetek stoletja je Napoleonova vojska in ujetniki strma pobočja nad Piranom spremenila v terase z oljčnimi nasadi. 

Za istrske oljarje so veliko grožnjo predstavljalipridelava vedno večjih količin olivnega olja v Španiji in uvedba razsvetljave na elektriko in parafin in pozeba.

PRIDELAVA OLIVNEGA OLJA

Za pridelavo kakovostnega oljčnega olja je pomembna dobra kvaliteta oljk oziroma njenih sadežev – oliv. Ko so oljke pobrane jih operejo in ločijo liste in morebitne ostale vejice. Olive se zmeljejo, drozgi pa se doda voda, to se počasi meša, da se manjše oljne kapljice združijo v večje. Ko je olivna kaša dovolj premešana zmes stisnemo v mehanski stiskalnici ali pa s postopkom centrifuge ločimo olje od vode in oljčnih tropin. Pri deviškem in ekstra deviškem oljčnem olju se proces zaključi in olje je pripravljeno za ustekleničenje. Pri ostalih olivnih oljih pa se proces nadaljuje z rafiniranjem (lahko toplotno ali s kemikalijami). S tem postopkom olje pridobi bolj čisto in drugačno barvo, podaljša pa se mu tudi življenjska doba, saj se mu odstranijo proteini, ogljikovi hidrati in fostfaidi. Tako olje je manj kakovostno in lahko vsebuje transmaščobne kisline, ki pa je zdravju škodljivo.

oljčno olje

Pomembno je, da poznamo razliko že iz oznak na steklenici:

  • Ekstra deviško olivno olje: olivno olje višje kategorije, pridobljeno neposredno iz oljk in samo z mehanskimi postopki (hladno stiskanje do 27 stopinj).
  • Deviško olivno olje: oljčno olje pridobljeno neposredno iz oliv in samo z mehanskimi postopki (hladno stiskanje do 27 stopinj).
  • Rafinirano olivno olje: olje vsebuje zgolj rafinirana olivna in druga olja, pridobljen neposredno iz oliv
  • Olje iz oljčnih tropin: olje vsebuje olja pridobljena iz oljčnih tropin.

KAKO PREPOZNAMO KVALITETNO OLIVNO OLJE?

Če kje, pri olivnem olju velja, da je kvaliteta olivnega olja sorazmerno povezana s ceno. 

Sami lahko “degustiramo” olje in prepoznamo kakovost le tega. Za pravilno degustacijo mora biti olje ogreto na temperaturo približno 28 stopinj. Najprej olje povonjamo. Preseneti nas lahko z aromami pokošene trave, različnih dišavnic in zelenjave (predvsem mediteranske), paradižnika, citrusnih in sadnih not ter seveda oliv. Pri okušanju mora pravo olivno olje malce zagreneti in nas zarezati po grlu ob požirku. Tudi tu bomo lahko okušali različne okuse s prevlado oliv.

kvalitetno olivno olje

Za kakovost naj bi veljalo tudi, da kvalitetno olivno olje na mrazu kristalizira, kar pa ni nič narobe, saj se maščoba v olju na sobni temperaturi ponovno stopi. Olje naj čimmanjkrat pride v stik z zrakom, saj olje lahko oksidira poleg tega pa ga hranimo v temni steklenici, ki naj ne bo izpostavljena svetlobi.

ZDRAVILNI UČINKI OLIVNEGA OLJA

Olivno olje velja za zdravo in dietno olje. Že Homer ga je poimenoval tekoče zlato. Ima visoko vsebnost mononenasičenih maščob, kvaliteno olivno olje pa vsebuje kar nekaj vitaminov (vitamina K in E), antioksidantov (ki naj bi preprečevaili rakava obolenja) in drugih hranil. 

Njegovo uživanje naj bi zniževalo slab holesterol (LDL) v krvi, poskrbelo za zdrav srčno-žilni sistem, nas varuje pred prostimi radikali, arterijam pomaga ohranjati elastičnost in ščiti pred staranjem in okvaro celic.

ZDRAVILNI UČINKI OLIVNEGA OLJA

Sestava olivnega olja je zelo podobna sestavi kislin v našem telesu, zato ga naše telo presnavlja lažje, kot ostala olja in maščobe. 

V olivnem olju je tudi veliko dobrih aminokislin, ki pripomorejo k dobrem delovanju ledvic in jeter ter izkoriščanju vitaminov B-kompleks. Olivno olje odstranjuje iz telesa nevarne snovi, ki ogrožajo vitalnost in delovanje celic. Že skozi zgodovino se je olje uporabljalo tudi za negovanje kože, lasem in koži povrne sijaj ter zdravi rane in odrgnine. V ljudski medicini je poznan po tem, da pomiri delovanje srca, poskrbi za težave s prebavo, niža krvni tlak in pomaga pri mišičnih bolečinah.

kulinarika in olivno olje
  • Če naredite požirek olivnega olja pred spanjem, bo ta navlažil grlo in s tem preprečil smrčanje. 
  • Imate zavozlane lase? Na lase si nanesite malo olja in lasje se bodo spet lepo razčesali. Za sijoče lase pa si naredite masko-mešanico medu, jajca in nekaj žlic olja. 
  • Pozdravilo naj bi bolečine v ušesu-kanite kapljico ali dve olja na vatirano palčko in si z njim očistite uho. Lahko pa olje segrejete in si nekaj kapljc kanete v uho, to naj bi pripomoglo k odpravi bolečin v ušesu.
  • Imate zgago? Ne boste verjeli, požirek olivnega olja vam bo zgago pomiril in počutili se boste kot novi.
  • Veliko ljudi (sploh v Dalmaciji in Mediteranu), zaradi zdravilnih učinkovin olivnega olja, zjutraj, na tešče, popije požirek ali dva. To naj bi ščitilo možganske funkcije, varovalo srce, izboljšalo imunski sistem, pomagalo pri delovanju prebavnega sistema in še bi lahko naštevali.

Le posezite po kvalitetnem olju in Dalmacija in Mediteran bosta vstopila v vašo hišo, telo pa vam bo hvaležno.

ekstra deviško oljčno olje zemono

Visokokakovostno ekstra deviško olivno olje direktno iz Dalmacije, lahko dobite tudi pri nas.

Prijavite se na e-novice.