Gin - Zemono+

GIN: PRILJUBLJENA ŽGANA PIJAČA

Gin tonic je osvežila alkoholna pijača, mešana z ginom in tonikom ter z dodatkom različnih citrusov, začimb ali kumare in velja za eno izmed najpogosteje naročenih in najpopularnejših v zadnjem času.

gin: priljubljena

KAJ JE GIN IN KAKO GA PRIDELUJEJO?

Ne boste verjeli, a obstaja regulacija Evropske unije, ki gin točno opredeljuje in jih deli na 4 kategorije:

  • Žgana pijača z okusom gina: okus brinja mora biti v pijači prepoznaven, vsebnost alkohola je v tej kategoriji lahko malce nižja. Najnižja je 30%.
  • Gin: vsebnost alkohola je minimalno 37,5%, prevladujoča aroma mora biti brin (teoretično bi tako lahko vodki dodali naravne arome brinja in v kolikor ta prevladuje, ga lahko imenujemo gin). 
  • Destiliran gin: minimalna vsebnost alkohola je tudi tukaj 37,5%, prevladujoča aroma mora biti brin. Z ginom se razlikuje po tem, da morajo biti vse sestavine destilirane (lahko so dodane posebej, a morajo biti vse destilirane). 
  • London Gin (ali London dry gin): za razliko od destiliranega gina, morajo biti vse sestavine pri London ginu destilirane skupaj. Minimalna vsebnost alkohola pa je tudi tu 37,5%. 

Vsem mora biti skupno to, da je pridelan iz naravnih sestavin, kot so: pšenica, krompir, ječmen ali grozdje, prevladovati pa mora aroma in okus brinja.

brin (Juniperus communis)

Osnova za izdelavo gina je zrnje (običajno ječmen ali pšenica). Najprej zrnje fermentirajo (fermentacija-vrenje, kjer se sladkor pretvarja v alkohol-etanol in stranski produkt CO2), sledi destilacija (kjer s pomočjo izparevanja ločimo alkohol od ostalih komponent in ga na koncu nazaj utekočinimo). Osnovi (etanolu) se nato doda naravna aroma brinja in morebitnih drugih zelišč. Za dosego prave ravni alkohola pa se doda še voda. Ta mešanica gre nato običajno še enkrat čez proces destilacije.

Načinov destilacije je več, odvisno kaj pridelovalec želi v pijači poudariti. Ravnotako kot whiskey pa lahko tudi gin staramo v lesenih sodih.

destilacija gina

Predstavitev pridelave gina je lepo predstavljena v spodnjem videu (video je v angleškem jeziku):

KAKŠNEGA OKUSA JE GIN?

Gre za eno izmed najbolj raznolikih žganih pijač, glede okusa. Vsaka znamka in vsaka edicija se tako po okusu razlikuje. Edini okus, ki ga bomo zaznali v vseh ginih je okus brinja ter nežen vonj borovcev. Različne kombinacije več kot sto različnih vrst zelišč in drugih sestavin, ki jih dodamo osnovi – etanolu, tako ustvarjajo svojevrsten okus gina. Naj omenimo le najpogostejših, ki se dodajo ginu:  koriander, cimet, limona, pomaranča, ingver, koriander, mandlji in še bi lahko naštevali. 

Tako je tudi z vsem dobro poznanim roza ginom. Ta je bil včasih oplemeniten z grenkim lubjem rastline iz Južne Amerike. Danes pa roza ginu za aromo (in barvo) dodajajo jagode, maline, lističe vrtnic, rdečo grenivko ipd.

gin tonic

Vsi okusi, ki jih dodajo ginom, pa v pijači ne prevladujejo, gre bolj za spodnje note (tako kot pri vinu), kjer lahko zaznamo citruse in različna zelišča, s komercializacijo gina, kot vedno bolj popularne pijače, pa se tudi arom dodaja vedno več in jih je lahko prepoznati.

RAZLIKA MED GINOM IN BRINJEVCEM?

Če je ginu dodan brinj, po tem se vam lahko porodi vprašanje: kakšna je razlika med ginom in slovenskim brinjevcem?

Naj odgovorimo na to vprašanje.

  • V brinjevcu mora biti vsebnost alkohola minimalno 40%.
  • Za gin potrebujemo pest (ali nekaj njih) brinja, za izdelavo brinjevca pa tudi več deset kilogramov.
  • Priprava brinjevca na Krasu se močno razlikuje s pripravo gina. Brinove jagode se za brinjevec najprej zmeljejo, doda se kvasovke in vodo ter se zmes pusti fermentirati in se na to dvakrat destilira. 
  • V brinjevec ne dodajamo ničesar, med tem ko v gin lahko za aromo dodamo tudi druge naravne sestavine.

Tudi pri Zemono+ se lahko pohvalimo z izvrstnim ginom Monologue, ki je prejemnik Double Gold medalje na ameriškem tekmovanju. Vas zanima več? Preverite TUKAJ.

Ne pozabimo na zmerno pitje alkohola. Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!

Prijavite se na e-novice.