O Zemono+

Pellentesque orci ex, vehicula sed blandit at, pharetra ac dui. Sed posuere dui sit amet urna efficitur facilisis. Fusce ultricies eros nisl, sit amet.

o_zemonoplus

ZEMONO+

… v imenu nosi vse, kar sem v zadnjih desetletjih življenja počel, v kar sem verjel, kar sem se naučil, kar sem.

Blagovno znamko sem poimenoval ZEMONO + selekcija Tomaž Kavčič. Zamisel in odločitev zanjo se je porodila pred približno 20 leti in v imenu nosi vse, kar sem v zadnjih desetletjih življenja počel, v kar sem verjel, kar sem se naučil, kar sem.

Naše none so od nekdaj pustile lonce ob zunanjem robu plošče štedilnika na drva in kuhale počasi, na nizki temperaturi, do trenutka ko je bilo potrebno postaviti jed na mizo. Takrat so lonec pomaknile proti sredini in kuho dokončale. A ta prispodoba ni le poklon tradiciji, temveč je odlična primerjava z življenjem in gostinstvom, kjer šteje le tek na dolge proge. Lahko rečem, da se je ZEMONO + kuhal na isti način, počasi in z ljubeznijo, sedaj pa je zrel, da ga damo na mizo.

Dobršen del življenja sem posvetil Zemonu. Tam so se rojevale moje najboljše ideje. Nikoli nisem našel odgovora zakaj, a v tistem okolju, v Vipavski dolini, kjer se srečujeta germanska, romanska in slovanska kultura, kjer se čutijo vplivi Balkana, v pogledu, je tisto »nekaj« več, plus. Plus oziroma z znakom + tudi zato, ker moramo biti vedno, še posebej pa v teh časih optimisti in verjeti v dobro.

V imenu boste našli tudi besedo selekcija, nekakšen rezultat procesa, ki ga definira preplet izkušenj in idej, a selekcija pomeni tudi »izbira« in »recepti«. Najprej moji, kmalu pa tudi recepti drugih mladih kuharjev z izjemnimi idejami na začetku poti, brez izkušenj. Moja iskrena želja je, da jim pomagam, rad delim znanje, če le poznam rešitev ali vem, da jo zmorem najti, zato bo ZEMONO + tudi platforma zanje, da se predstavijo, da spoznamo njihove ideje in izdelke. Z blagovno znamko zagotavljamo kakovost, pravično obravnavo vseh deležnikov, dodelano logistiko, skrbno izbrane sestavine in vse, kar od mene upravičeno pričakujete, obenem pa je ZEMONO + okolje, nekakšen inkubator in pospeševalnik, ki omogoča varne prve korake. Gostinci smo premalo povezani in želim si, da bi se stanje izboljšalo, da bi bolj sodelovali in ob tem upam, da je tudi ZEMONO + korak v to smer.

ZEMONO + je poleg, jasno, najboljših in najbolj skrbno izbranih sestavin, sinonim za transparentnost, pravo razmerje tradicije in inovativnosti, etiko, spoštovanje vseh deležnikov v procesu od pridelovalca do prodajne police in obljuba, da je vsak evro zaupan presoji Tomaža Kavčiča, dobro vnovčen. Poleg vsega, tako kot v gostilni, tudi tokrat sledim logiki »zero kilometer«, prikazovanju resničnih kilometrov, saj se mi ni bilo nikoli za najboljšo, najbolj etično pridelano sestavino težko zapeljati dovolj daleč, da jo najdem. Seveda, da za vsako vemo, od kje pride in kako je pridelana, a še vedno najprej stremimo k lokalnemu.

Izdelki ne bodo nastajali v brezobličnih industrijskih halah. ZEMONO + je tovrstni pridelavi hrane protiutež, ki jo dajem na trg z največjo garancijo, kar jo premorem, z imenom in priimkom. Morda zveni znano in že slišano, a ne gre za prazno frazo, gre za udejanjanje poslanstva, gre za obljubo, da boste dobili dober, odličen izdelek, brez prikrivanja, od kod prihaja, po dostopni in pravični ceni. Izdelek, ki ne bo prišel z brezimne tovarniške linije. Ime sem zgradil tako, da sem se držal opisanih principov in vrednot, da sem se za gosta vedno potrudil in tako bo tudi v tem primeru. Produkt bo 100% ali pa ga ne bo. Brez odstopanj pri kakovosti, v vsakem bo začutiti duh obrtništva. Zgodi se namreč, da me kdaj povabijo k sodelovanju, a pogosto že na uvodnih pogovorih ugotovimo, da ne bo mogoče narediti ničesar. Tomaž Kavčič ne odstopam od svojih zahtev, moje ideje so pogosto nekonvencionalne in nepričakovane, hitro se izkaže, če jim proizvodnja zmore slediti, zagotavljati ohranjanje kakovosti. Včasih se razidemo na prvem sestanku, po predstavitvi ideje, včasih pri poizkusih. V vseh teh letih pa sem razvil občutek, s kom in kako delati. Najraje zato sodelujem prav s podjetji/obrati/tovarnami, ki imajo dolgo tradicijo. Tudi v industriji to zelo šteje. Poznam primere, kjer je vse isto, kot če kuham sam v 10-litrskem loncu, le da so tam večji volumni. Ostalo je isto, včasih morda še boljše zaradi količin. Poleg tega pa naj povem, da se sem pristaš naravnega konzerviranja, ki temelji na dimu, medu, soli in sladkorju. Zelo sem se poglobil v to, kako so ljudje shranjevali izdelke, ko še ni bilo skrinj in hladilnikov. Kljub temu se zavedam izziva, da je razkorak med industrijo in domačo kuhinjo lahko velik, a imam za seboj kar nekaj pozitivnih izkušenj, ko se kljub velikemu obsegu proizvodnje obrtniški duh ni izgubil. Naj na tem mestu omenim gin Monolog, ki je nastajal 3 leta, preden je bil zrel za prodajne police. Znanje pridobivam od prijateljev in svetovalcev, ki to delajo na najvišjem svetovnem nivoju in prav to znanje je zagotovilo, da bodo izdelki premijski in po dostopnih cenah.

Izdelki ZEMONO + selekcija tako niso le rezultat skrbno pripravljenih, izbranih sestavin, najboljšega razmerja med ceno in kakovostjo, temveč verjamem, da bo kupec, ko da naš izdelek na mizo, začutil, da se je zanj resnično potrudilo veliko rok.

V logotipu blagovne znamke sta tudi moje ime in letnica 1897, leto, v katerega segajo prvi dokumenti, ki pričajo o naši prodaji furmanom, ki so se na dvorišču ustavljali, da bi napojili živino, potem pa, saj veste, živali so bile žejne, posoda velika in zgodilo se je, da so kdaj ostali čez noč. Da, tudi hudomušen izgovor, a tako se je začelo naše gostinstvo. V vseh teh letih smo bili vedno odprti za vse, nismo imeli družinskih skrivnosti, od nekdaj smo radi pomagali z znanjem in nasveti, če smo le zmogli ali znali, vedno smo delovali transparentno. Tako tudi v ZEMONO + skrivnosti ni, je pa veliko izkušenj. Do sedaj so bile na voljo predvsem na dvorcu Zemono, v gostilni Pri Lojzetu, sedaj pa prihajajo tudi k vam na dom.

Vse podpisujem z imenom in priimkom, a ne zato, ker bi se z njim želel hvaliti, temveč zato, ker z njim zagotavljam, da boste v slehernem grižljaju dobili vse, kar živim – neprestano inoviranje z globokim spoštovanjem tradicije in nenehno stremenje h kakovosti in dovršenosti. Naredim vse, ko se porodi ideja, napišem recept, domislim postopke, izberem sestavine in opravim vse potrebno, da je izdelek tak, kot sem si ga zamislil. Vsako sestavino posebej izberem sam, jo preverim in preizkusim, ob sleherni odločitvi oziroma potrditvi dobave. Enostavno, ne more se zgoditi, da gre kaj mimo moje odobritve, niti ena sama samcata sestavina. Tak pristop želim prenesti v industrijo in pomagati potrošniku najti odgovor na željo po dobri hrani. Imamo znanje, sposobnosti, izkušnje in željo, da to storimo. Naj dodam še to, da nisem pristaš velikih napisov in izpostavljanja prejetih certifikatov. Seveda jih imamo in jih spoštujemo, a to je minimum, to je samoumevno!

Prijavite se na e-novice.